български / english
 
за нас деиност централни ръководни органи регионални колегии регистър кариера контакти портал FAQ списание
 

новини

 

нормативни актове

 

светът на фармацията

 

галерия

 

полезни връзки:: карта на сайта ::
Untitled Document
forum

site privacy statement


брой активни посетители:
online : 11    all guests: 59739


последна актуализация:
2013-01-11 13:30:19rss new RSS новини от БФС

Становища на УС на БФС
Съобщения на УС на БФС
Становища на УС на БФС
Новини от България
Новини от Света
Медиите за БФС
Регистър на издадените становища за разкриване на аптека
Моето мнение за работата на БФС
Решения на УС на БФС
Покани и протоколи от заседания на УС на БФС
Новини от ИАЛ
Съобщения
СТАНОВИЩЕ НА БФС ОТНОСНО ДДС НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ
  прочети / остави коментар по темата

БЪЛГАРСКИЯТ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ ЗАЯВЯВА СВОЯТА ГРАЖДАНСКА И ПРОФЕСИОНАЛНА ПОЗИЦИЯ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЛИПСАТА НА НАЦИОНАЛНА ЛЕКАРСТВЕНА ПОЛИТИКА И НА РАБОТЕЩИ МЕХАНИЗМИ ЗА КОНТРОЛ НА ЦЕНООБРАЗУВАНЕТО НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ

  

През настоящата седмица общественото внимание бе фокусирано върху тенденциите за манипулиране на фармацевтичния пазар в нашата страна. Българският Фармацевтичен Съюз с тревога отчита, че станалите публично достояние примери за негативни практики не са изолиран случай и са в пряка зависимост от липсата на желание за прилагане на регулация в сектора.

Държавната регулация по отношение на лекарствата и лекарствоснабдяването, при зачитане на експертното мнение на съсловните и пациентски организации е ефективен инструмент, за осигуряване на справедливо разходване на обществения финансов ресурс в здравеопазването.

От създаването си БФС води последователна политика за въвеждане на ефективна нормативна забрана на вертикална и хоризонтална интеграция, която да осигури механизми за предотвратяване на монополни структури и да създаде условия за подобряване достъпа до лекарствени продукти в България. В светлината на настоящата публична дискусия трябва да подчертаем за пореден път, че според българските фармацевти е необходимо да се осъществи промяна на ЗЛПХМ по отношение на собствеността на аптеките, регулацията на цените на лекарствените продукти по лекарско предписание и въвеждането на диференцирана ставка на ДДС.

БФС е предупреждавал многократно чрез свои становища и протестни действия за липсата на национална лекарствена политика и на работещи механизми за контрол на ценообразуването на лекарствените продукти. Поради това приветстваме журналистическата бдителност по отношение на контрола, от страна на държавата, на механизмите за ценообразуване на лекарствените продукти.

Апелираме експертният потенциал на БФС да бъде използван пълноценно при корекции на нормативната уредба, с цел формиране на национална лекарствена политика и на работещи механизми за контрол на ценообразуването на лекарствените продукти.

БФС настоява за спешно преразглеждане на Наредбата за цените на лекарствените продукти, изготвена от МЗ в края на миналата година, която в нарушение на Конституцията лишава аптеките от надценки за извършваните от тях дейности в полза на по – големите участници на пазара.

  прочети / остави коментар по темата

първа страница предишна страница следваща страница последна страница


  за нас :: дейност :: УС на БФС :: РФК :: регистър :: кариера :: контакти :: портал :: FAQ :: Сп."Български фармацевт"  
направи BPhU своя начална страница Bulgarian Pharmaceutical Union footer
home e-mail print