български / english
 
за нас деиност централни ръководни органи регионални колегии регистър кариера контакти портал FAQ списание
 

новини

 

нормативни актове

 

светът на фармацията

 

галерия

 

полезни връзки:: карта на сайта ::
Untitled Document
forum

site privacy statement


брой активни посетители:
online : 16    all guests: 59751


последна актуализация:
2013-01-11 13:30:19rss new RSS новини от БФС

Новини от Света
Съобщения на УС на БФС
Становища на УС на БФС
Новини от България
Новини от Света
Медиите за БФС
Регистър на издадените становища за разкриване на аптека
Моето мнение за работата на БФС
Решения на УС на БФС
Покани и протоколи от заседания на УС на БФС
Новини от ИАЛ
Съобщения
ПАЦИЕНТИТЕ ЩЕ ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПРОВЕРЯВАТ АВТЕНТИЧНОСТТА НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ С ПОМОЩТА НА НОВАТА СХЕМА НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА

  

Съветът на Европа и Европейската дирекция по качеството на лекарствата и здравните грижи (EDQM) стартира „eTACT", ИТ-базирана услуга за проследяване, която ще позволи на пациентите да проверяват автентичността на лекарства си, използвайки смартфони или в интернет.

„eTACT" - част от глобалната стратегия на Съвета на Европа за противодействие на фалшифицираните лекарства, е публична услуга, която обхваща всички лекарства в законната мрежа за доставки и ще бъде отворена за 36-те държави - ??членки на Европейската комисия по фармакопея и извън нея.

„eTACT" е създадена в критичен етап в развитието на системите за борба с фалшифицирането в Европа и ще има съществен принос чрез постигане на сигурно, оперативно съвместимо, ефикасно, разходно-ефективно и гъвкаво проследяване, чиято цел  е да защити общественото здраве.

През следващите месеци ще се проведат консултации, технически семинари и серия от интернет семинари за съответните европейски органи и пациентски организации, с цел да помогнат на потребителите да разберат проекта, както и да се съберат идеи, за да се създаде оптимална възможност за проследяване на лекарствените продукти.

  прочети / остави коментар по темата

ГРЪЦКИТЕ ЗАКОНОДАТЕЛИ ОТХВЪРЛИХА СТРОГ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА РЕФОРМИ ВЪВ ФАРМАЦИЯТА

  

На 25 януари Парламентът в Гърция гласува против удължаването на работното време на аптеките, което е необичаен знак на недоволство срещу реформите, поискани от международните кредитори, които са в Атина, за да преговарят по условията на новото споразумение за спасителен план.

Въпреки съпротивата на някои депутати, Парламентът гласува миналата седмица в полза на общия законопроект, който включва пенсионни, трудови и други спешни мерки, съгласувани с така наречената тройка на институционалните кредитори: Европейски Съюз, Европейска Централна Банка и Международен валутен фонд.

"Член 29 се отхвърля", каза председателят на Парламента Евангелос Аргирис рано в сряда, след като 152 депутати от общо 253 гласуваха срещу реформата във фармацевтичния сектор или се въздържаха.

Сред несъгласните са членове на социалистическата ПАСОК и консервативната Нова Демокрация, които заедно с крайно дясната ЛАОС, се борят страната да излезе от дългова криза.

 източник:http://www.reuters.com/article/2012/01/25/greece-reform-idUSL5E8CO4VY20120125, PGEU

  прочети / остави коментар по темата

първа страница предишна страница следваща страница последна страница


  за нас :: дейност :: УС на БФС :: РФК :: регистър :: кариера :: контакти :: портал :: FAQ :: Сп."Български фармацевт"  
направи BPhU своя начална страница Bulgarian Pharmaceutical Union footer
home e-mail print