български / english
 
за нас деиност централни ръководни органи регионални колегии регистър кариера контакти портал FAQ списание
 

новини

 

нормативни актове

 

светът на фармацията

 

галерия

 

полезни връзки:: карта на сайта ::
Untitled Document
forum

site privacy statement


брой активни посетители:
online : 16    all guests: 27067


последна актуализация:
2013-01-11 13:30:19rss new RSS новини от БФС

Новини от Света
Съобщения на УС на БФС
Становища на УС на БФС
Новини от България
Новини от Света
Медиите за БФС
Регистър на издадените становища за разкриване на аптека
Моето мнение за работата на БФС
Решения на УС на БФС
Покани и протоколи от заседания на УС на БФС
Новини от ИАЛ
Съобщения
"Виагра“ може да доведе до безплодие

Изследвания, проведени в Кралския университет в Белфаст, показват, че "Виагра" може да повлия обратно и да доведе до безплодие при мъжете.

Употребяващите помощното средство трябва да бъдат информирани за потенциалните вредни ефекти върху половите функции, казват изследователите.

При експериментите си учените наблюдавали действието на "Виагра" върху култура от сперма в лабораторни условия. Те установили, че лекарството значително уврежда оплодителната способност на мъжките полови клетки. 01.06.2007

  прочети / остави коментар по темата

Европа въвежда пилотна схема за борба с фалшиви лекарства

Европейските производители на лекарства работят по мерки за прекратяване на търговията с фалшиви лекарства с помощта на пилотна схема за използване на двуизмерен баркод и специални опаковки, които да бъдат въведени догодина.

Главният изпълнителен директор на „Байер" Артър Хигинс, който оглавява Европейската федерация на асоциациите на фармацевтичните производители, заяви, че целта е новата система да заработи в една държава през 2008 година. Ако тя се окаже успешна, тя ще бъде въведена и на останалите пазари.

Фармацевтичната индустрия твърди, че трафикът на фалшиви лекарства се стимулира от т. нар. "паралелна търговия". Паралелната търговия е законна практика в Европа, при която лекарствата се внасят за препакетиране и препродажба в държави с високи цени като Великобритания от страни, където цените са по-ниски.

Фирмите от бранша биха искали препакетирането на лекарствата да бъде забранено напълно, за да може паралелната търговия да се спре. Европейската комисия обаче неведнъж е защитавала правото на търговците да опаковат повторно и да транспортират лекарства по силата на правилата за свободно движение на стоки.

Според Хигинс, въвеждането на уникалния код на всяка опаковка лекарство, съчетано със системата за проследяване и физическа сигурност чрез специалната опаковка, ще решат проблема.01.062007

 

  прочети / остави коментар по темата

първа страница предишна страница следваща страница последна страница


  за нас :: дейност :: УС на БФС :: РФК :: регистър :: кариера :: контакти :: портал :: FAQ :: Сп."Български фармацевт"  
направи BPhU своя начална страница Bulgarian Pharmaceutical Union footer
home e-mail print