български / english
 
за нас деиност централни ръководни органи регионални колегии регистър кариера контакти портал FAQ списание
 

новини

 

нормативни актове

 

светът на фармацията

 

галерия

 

полезни връзки:: карта на сайта ::
Untitled Document
forum

site privacy statement


брой активни посетители:
online : 16    all guests: 4443


последна актуализация:
2013-01-11 13:30:19rss new RSS новини от БФС

Новини от Света
Съобщения на УС на БФС
Становища на УС на БФС
Новини от България
Новини от Света
Медиите за БФС
Регистър на издадените становища за разкриване на аптека
Моето мнение за работата на БФС
Решения на УС на БФС
Покани и протоколи от заседания на УС на БФС
Новини от ИАЛ
Съобщения
Бактерия защитава човека от стрес и депресия

 

Пробиотикът се съдържа в човешките клетки. Учени вече разработват препарати на негова основа.

Ирландски специалисти откриха вид бактерии, които защитават организма на човека от стрес и депресия. Пробиотикът се съдържа в човешкото тяло и действа в него постоянно, но увеличеното му количество има още по-добри резултати.
Групата изследователи от Университетския колеж Корк вече разработват продукти, които са способни за играят ролята на антидепресанти.
Учените са открили специалния пробиотик, в състава на който влиза бактерия, облекчаваща симптомите на синдрома на раздразнените черва. Причината за това нарушение на работата на стомашно-чревния тракт е стресът, предизвикан от повишеното съдържание на хормона кортизол, който се произвежда от организма . Бактерията способства за намаляването на неговото ниво.

На американския пазар вече се предлага новата хранителна добавка "Алйан", съдържаща антистресови бактерии. Учените смятат, че ефектът от нея ще се прояви в близката една година.


Препоръчва се на желаещите най-вече да се освободят от стреса, като спазват балансирани диети и се занимават с физически упражнения. Разбира се в отделни случаи не може и без антидепресанти, твърди той.


Според статистиката, в Европа около 10% от населението страда от депресии, като мнозина дори не знаят, че имат този вид психично разстройство и не търсят медицинска помощ.28.05.07

  прочети / остави коментар по темата

Европа инвестира в нови лекарства

През последните 10-15 години Европа губи лидерските си позиции в разработването на иновативни лекарства за сметка на САЩ, увеличава се и конкуренцията от страна на Азия. Това се казва в анализ, изготвен по поръчка на Европейската комисия от независими експерти в периода септември 2006 - март 2007 г. За периода 1990 - 2005 г. инвестициите в САЩ за фармацевтични проучвания са нараснали 4,6 пъти, а в страните от ЕС - само 2,8 пъти. Това води до "изтичане на мозъци" от европейските страни в посока САЩ, а напоследък и към Азия. Тези факти, съчетани с ниските обществени инвестиции за фармацевтични изследвания, очертават мрачна картина за бъдещето на европейската фармацевтична индустрия.
За да обърне негативните тенденции, Европейската комисия стартира Съвместна технологична инициатива за разработване на иновативни медикаменти. Съвместните технологични инициативи са форма на публично-частно партньорство на европейско ниво в ключови области. Очаква се до 2017 г. ЕС да инвестира около 2 млрд. евро, от които 1 млрд. по линия на Седмата рамкова програма, а останалите - под формата на "ресурси" за индустрията. Смята се, че всяко евро обществени средства би трябвало да предизвика минимум едно евро частни инвестиции. Експертите смятат, че в дългосрочен план инициативата ще доведе до създаването на лекарства, които действат по-бързо, в по-малки дози и с по-малко странични ефекти.
Изчислено е, че в момента фармацевтичната индустрия по света харчи средно между 15 и 20% от оборота си за научни изследвания и разработване на нови лекарства. В Европа обаче през последните три десетилетия нарастването на средствата се оказва непропорционално с броя на откритите нови лечебни молекули, а продуктивността спада драматично от края на 90-те години на миналия век. Според обобщените резултати от анализа разработването на ново лекарство през 2000 г. е струвало средно 802 млн. щатски долара, а времето, за което е разработвано, и пускането му на пазара отнемат 11,8 години. 18.05.07

  прочети / остави коментар по темата

първа страница предишна страница следваща страница последна страница


  за нас :: дейност :: УС на БФС :: РФК :: регистър :: кариера :: контакти :: портал :: FAQ :: Сп."Български фармацевт"  
направи BPhU своя начална страница Bulgarian Pharmaceutical Union footer
home e-mail print