български / english
 
за нас деиност централни ръководни органи регионални колегии регистър кариера контакти портал FAQ списание
 

новини

 

нормативни актове

 

светът на фармацията

 

галерия

 

полезни връзки:: карта на сайта ::
Untitled Document
forum

site privacy statement


брой активни посетители:
online : 10    all guests: 59740


последна актуализация:
2013-01-11 13:30:19rss new RSS новини от БФС

Новини от Света
Съобщения на УС на БФС
Становища на УС на БФС
Новини от България
Новини от Света
Медиите за БФС
Регистър на издадените становища за разкриване на аптека
Моето мнение за работата на БФС
Решения на УС на БФС
Покани и протоколи от заседания на УС на БФС
Новини от ИАЛ
Съобщения
Европа на битка с фалшивите лекарства

По данни на Световната здравна организация, около 10% от световния пазар на лекарства е зает от фалшиви медикаменти. На тях се приписват милиони смъртни случаи в развиващите се страни. Затова на симпозиум в Брюксел, който се състоя на 14 май, депутати от Европейския парламент настояха Европейската комисия и държавите-членки да обърнат повече внимание на този феномен.

„Това е огромна индустрия, организирана престъпност, пред която Европа не може да остане безучастна", каза Франсоа Гросет, евродепутат от Франция. Тя призова Евросъюза да играе ключова роля, като оказва дипломатически натиск и подкрепи приемането на международна конвенция срещу търговията с фалшиви медикаменти. Той отбеляза необходимостта от единна дефиниция за фалшиви лекарства в ЕС и от хармонизиране на законодателството.

В Европа има много малко случаи на засечени фалшиви лекарства, но въпреки това опасността е реална, особено в граничните райони на Евросъюза и чрез интернет. Предполага се, че около 50% от лекарствата, които се продават по интернет, са фалшиви. „Пациентите трябва да знаят, че рискуват живота си, когато купуват лекарства по интернет", добави Джим Мюри, директор на Европейската организация на потребителите (BEUC).

Еврокомисарят на индустрията Гюнтер Ферхойген се ангажира да се запознае внимателно с проблема и да предприеме мерки. Неговите експерти вече проучват вариантите за действия в рамките на ЕС, и ще излязат с конкретни предложения в началото на 2008 г. 13.05.07

  прочети / остави коментар по темата

Противоалергична ваксина дава обнадеждаващи резултати

Ваксина срещу широко разпространен причинител на алергични пристъпи на компанията "Cytos Biotechnology" е дала добри резултатите в първоначалните тестове, съобщи Би Би Си. При пациенти с алергични ринити, причинени от акарите в домашния прах, резистентността към алергените се е увеличила 100 пъти след поставянето на инжекция.От компанията производител "Cytos Biotechnology" съобщават, че ваксината освен това се е оказала ефикасна срещу астма и сенна хрема. Алергичните болести се проявяват при свръхреакция на имунната система спрямо алергени като акарите например. Смята се, че донякъде това се дължи на сравнително чистия свят, в който живеят хората.Предпазването от причинителите на алергия в детството не позволява на имунната система да се развива правилно. Идеята на противоалергичните ваксини е да препрограмират имунния отговор. 24.05.07

  прочети / остави коментар по темата

първа страница предишна страница


  за нас :: дейност :: УС на БФС :: РФК :: регистър :: кариера :: контакти :: портал :: FAQ :: Сп."Български фармацевт"  
направи BPhU своя начална страница Bulgarian Pharmaceutical Union footer
home e-mail print