български / english
 
за нас деиност централни ръководни органи регионални колегии регистър кариера контакти портал FAQ списание
 

новини

 

нормативни актове

 

светът на фармацията

 

галерия

 

полезни връзки:: карта на сайта ::
Untitled Document
forum

site privacy statement


брой активни посетители:
online : 18    all guests: 59627


последна актуализация:
2013-01-11 13:30:19rss new RSS новини от БФС

светът на фармацията
GSK пуска на пазарите в Европа лекарство против рак на гърдата

GlaxoSmithKline Plc очаква европейските регулатори да вземат решение относно искането им за пускане на пазара на лекарство против рак на гърдата Tykerb всеки момент, каза изпълнителният директор на компанията.

Жан Пиер Гарние предупреди анализаторите да очакват новини "до няколко дни", което предполага че решението може да бъде взето до четвъртък, когато Европейската медицинска агенция приключва месечната си среща за одобрение на лекарствените продукти. Медикаментът, които вече се продава в САЩ, е познат в Европа под името Tykerb. То беше представено за условно одобрение в Европа през декември. Източник: Ройтерс 24.04.2008


Стволовите клетки ще лекуват диабет в най-скоро време

В авторитетното списание Nature Biotechnology бяха публикувани резултатите от скорошно изследване, което дава абсолютни доказателства, че човешките ембрионални стволови клетки могат да се трансформират в клетки, които произвеждат инсулин. Известно е, че увреждането на човешките клетки, отговорни за неговия синтез (бета-клетките на панкреаса) е отговорно за развитието на диабета.

Д-р Емануел Бетге от изследователския екип на Novocell Inc. в Сан Диего заяви, че клетъчната терапия на диабета ще доведе качествено ново лечение на заболяването. Екипът учени са успели да изолират клетки от ембрионалният панкреас, които структурно и функционално ''копират'' бета-клетките на панкреаса след трансплантирането им в мишки.В допълнение се е установило, че трансплантацията на тези клетки води до значително спадане на кръвната захар, патологично повишена преди трансплантацията им.
Тези доказателства са поредните в посока лечението на това социално значимо заболяване със стволови клетки.

Подобни изследвания се провеждат и в няколко европейски центрове за лечение на захарния диабет. Резултатите от тях дават надежда в скоро време диабетът да бъде дефиниран като лечимо заболяване.08.03.2008г.


Създадоха универсална ваксина срещу грип

Ваксина, която може да даде доживотна защита срещу всички видове грип, даде обещаващи резултати по време на клиничните изпитвания.

Тя е направена от Acambis в Кеймбридж,Великобритания и би трябвало да предпазва от всички разновидности на щама инфлуенца А – причинителят на пандемии.В момента сезонните ваксини трябва да се променят непрекъснато заради това, че грипният вирус мутира. Новата ваксина ще преодолее това, смятат експерти.

За разлика от съществуващите ваксини, ваксината "Acam-flu-A" не трябва всяка година да бъде преформулирана, за да съответства на разпространените  в момента грипни щамове.Тя може да се складира и използва директно при поява на пандемичен щам. Друго удобство на новата ваксина е, че не е нужно да бъде култивирана върху оплодени кокоши яйцеклетки, а може да се произвежда от клетъчна култури. Резултатите от изпитанията върху хора са показали, че ваксината е безопасна и предизвиква имунен отговор срещу малък протеин (пептид), означен като M2e. Той се намира върху повърхността всички А-щамове на грипния вирус.

Според изпълнителния вицепрезидент на "Акамбис", ще са нужни и други изследвания, но при непосредствена заплаха от грипна пандемия ваксината може да се пусне на пазара до три години, а без такава заплаха - до пет години. Тя може да бъде използвана по няколко различни начина: като нормална ваксина срещу всички А-щамове на грипния вирус, за да предпазва от сезонния грип; може да бъде прилагана и с добавка на ваксина срещу B-щамове. Ако щам на вируса на птичия грип като H5N1 се превърне в пандемичен, ваксината веднага може да се извади от съхранение и да се използва. 05.01.08 BBC


първа страница предишна страница следваща страница последна страница


  за нас :: дейност :: УС на БФС :: РФК :: регистър :: кариера :: контакти :: портал :: FAQ :: Сп."Български фармацевт"  
направи BPhU своя начална страница Bulgarian Pharmaceutical Union footer
home e-mail print